BIOIDENTISK PROGESTERON
Progesteron er bioidentisk, hvilket betyder at det er 100 % magen til kroppens eget hormon – et hormon, som kroppen selv producerer. Og de hormoner, kroppen selv producerer, er livsnødvendige for os. Et nyfødt barn er propfyldt med hormoner, ellers kunne det slet ikke overleve. De sender konstant budskaber til kroppens celler og fortæller dem, hvad de skal gøre, og de sørger for at koordinere alle kroppens funktioner.
70 års forskning har da vist, at bioidentiske hormoner ikke er skadelige. Tværtimod kan det afhjælpe og forebygge sygdomme, når man giver kroppen det, den mangler. Ubalancer i hormonerne opstår nemt – også i de unge år. Kvinder med endometriose, PMS, PCO mm. Lider under hormonelle ubalancer. Kvinder i overgangsalderen oplever også et fald i hormonerne, især progesteron – progesteron produktionen falder allerede fra midt 30’erne. Progesteron udfører mange livsvigtige funktioner i vores krop, og et fald i produktionen kan derfor give sig udslag i mange symptomer. Depression, vægtstigning, øget PMS, øget risiko for knogleskørhed er blot nogle af de konsekvenser, som forskerne har afdækket. Det er symptomer, der kan rettes op på, ved at give det, der mangler.
Progesteron er kønsneutralt – både mænd og kvinder producerer det. Kvinder producerer det primært i æggestokke og også lidt nervevæv og binyre. Mænd producerer det primært i testiklerne, men også i nervevæv og binyre. Det er kroppens feelgood hormon, da det skaber balance i krop og psyke. Det hæmmer celledeling, hæmmer fedt og væske i kroppen. Det hæmmer inflammation og kan være smertedæmpende.
Progesterons vigtigste funktion hos kvinder er sammen med østradiol at stimulere livmoderens slimhinde (endometriet) til at blive modtagelig for, at det befrugtede æg kan sætte sig fast.
Progesteron frigøres efter ægløsningen fra æggestokkens gule celler i sidste halvdel af menstruationscyklus og fremmer kirtel- og sekretdannelse i livmoderens slimhinde, så den kan tage imod et befrugtet æg.
Men selvom man menstruerer, er det ikke sikkert at der har været en ægløsning. Især efter de 35 år kan der være cyklus uden ægløsning, som hos mange opleves som PMS.
Ud over dens funktion for en vellykket graviditet, så er progesteron generelt vigtigt for vores hormonbalance, da det er modspiller til østradiol. Østradiol er et hormon, der aktiverer og stimulerer både celledeling og immunforsvar, og det er som oftest godt, men et ikke balanceret østradiol (for lidt progesteron i forhold til østradiol) kan øge risiko for sygdom. Flere og flere sygdomme har vist sig at have grundlag i en sådan overstimulering af immunforsvaret b.la. visse kræftformer. Således har lavt stofskifte i 90% af tilfældene sin årsag i en autoimmun reaktion, hvor kroppens eget immunforsvar angriber og hæmmer skjoldbruskkirtlen.
Det samme for mænd. Mænd kan også have østradiol dominans (for meget østradiol i forhold til progesteron). Dette kan overvægt da det producerer mere østradiol
Symptomer på progesteron-mangel (Begge køn):
Problemer med skjoldbruskkirtlen og stofskiftet
Glemsomhed
Hovedpine og migræne
Hårtab
Hudproblemer – uren hud, acne
Problemer med immunforsvaret, autoimmune sygdomme
Allergier og astma
Nedtrykthed og depression
Psykisk ustabilitet, humørsvingninger
Søvnproblemer
Problemer med at tænke klart og koncentrere sig
Træthed og manglende energi
Problemer med at regulere kolesterolniveauet, blodsukkeret og blodtrykket
Vægtstigning og væskeophobninger
Tab af knoglemasse (osteoporose)
Kvinder:
Fertilitetsproblemer
Graviditetskvalme
Fødselsdepression
Uregelmæssige/kraftige- og/eller smertefulde menstruationer
PMS
PCOS
Ømme, spændte bryster
Cyster i brysterne og på æggestokkene
Blæreproblemer
Endometriose
Fibromer
Hedeture
Muskel- og ledsmerter
Nervøsitet
Mænd:
Problemer med prostata
Fertilitetsproblemer
Er du interesseret i at dykke dybere i emnet, kan jeg anbefale, at du læser disse bøger, som er skrevet af Anette og Jens-Ole Paulin.