Hormonharmoni.dk | NHT®-vejleder | Sygeplejerske | Dragør, København

Tjek din ægløsning

Lider du af menstruationssmerter, kraftige eller uregelmæssige blødninger eller har du fertilitets udfordringer, så kan det være en god idé at tjekke, om du har ægløsning.

Tjek din ægløsning

Tjek din ægløsning

En kvinde fødes med alle sine æg. Kroppen laver altså ikke flere æg som teenager eller voksen.

Kvinder har ægløsninger gennem sin fertile alder, som begynder ved første menstruation og slutter, når hun er i overgangsalderen. Det giver kvinder omkring 35 års frugtbarhed. Antallet af æg – og kvaliteten af disse – falder med alderen. I 30-års alderen har vi mistet 90% af vores æg, og når vi rammer de 40 år, vil der kun være omkring 3% tilbage.

I hver menstruationscyklus frigives der et æg fra æggestokkene. Dette kaldes ægløsning. Hvis der frigives to æg inden for et tidsinterval på 24 timer og begge æg befrugtes kan det give tveæggede tvillinger. Efter at ægget er blevet frigivet fra æggestokken, vandrer det ned gennem æggelederen til livmoderen. Ægget er kun frugtbart i 12-24 timer under denne rejse, men da sæden kan holde sig i kroppen og være levedygtigt i 3-5 dage, så siger man, at muligheden for at blive gravid i hver menstruationscyklus ligger på omkring 5-7 dage. Hvis ægget når livmoderen uden, at det er blevet befrugtet, så går det til grunde med menstruationen. Hvis du ønsker at være gravid, så drejer det sig om at kunne lokalisere de 5-7 dage, hvor der er mulighed for at befrugte ægget.

Lider du af menstruationssmerter, kraftige eller uregelmæssige blødninger eller har du fertilitets udfordringer, så kan det være en god idé at tjekke, om du har ægløsning.

Ægløsning har betydning for, om du kan blive gravid, men også for din hormonelle balance og for din generelle sundhed. Det er nemlig kun ved ægløsning, du får en vigtig stigning i hormonet progesteron, som udfører mange vigtige funktioner i din krop – læs progesteron .  Ægløsningstidspunktet afhænger af længden på din menstruationscyklus. Længden på en menstruationscyklus kan variere fra kvinde til kvinde. I gennemsnit varer en menstruationscyklus 28 dage. Dog er det ikke ualmindeligt, at en cyklus kan variere fra 23-35 dage og dermed vil ægløsningstidspunktet forekomme lige fra 11 dage til 21 dage efter sidste menstruations start.

Det er meget almindeligt at tro, at hvis bare man har regelmæssige menstruationer, så er alt godt. Men regelmæssige menstruationer betyder ikke nødvendigvis, at der er ægløsning. Så det kan kræve en indsats at finde ud af det.

Nogle kvinder kan mærke ægløsningen som en lille smerte i maven eller i den ene side, og så ved de, at de har haft ægløsning. Hvis man ikke mærker det, eller er i tvivl, så er der forskellige metoder:

HVORDAN VED JEG HVORNÅR JEG HAR ÆGLØSNING?


1. En metode til at finde ud af, hvornår ægløsningen finder sted, kan foregår ved at måle sin temperatur hver morgen. Det er en billig løsning og har også den fordel, at du vil kunne se, hvor længe din luteale fase varer – den fase, hvor kroppen producerer progesteron. Den normale kropstemperatur ligger på ca. 37°c, det er vel at mærke, når du ikke lige har udført motion eller andre ting, der kan få temperaturen til at stige. Du kan måle i munden, armhulen eller endetarmen – du skal bare vælge samme sted hver gang. Omkring ægløsningen stiger temperaturen med en halv grad. Det er progesteron, der skaber den temperaturstigning, så når temperaturen stiger – så er der progesteron. Når temperaturen falder igen, er det udtryk for, at progesteron-produktionen falder igen, og så er den luteale fase forbi. Hvis du eksempelvis har været ude at rejse, drukket alkohol, er syg eller tager medicin, kan det påvirke din basale kropstemperatur og så det ikke er muligt at bruge denne målingsmetode.

2. En ægløsningstest kan købes i håndkøb og måler koncentrationen af LH-hormon (Luteinserende hormon der signalerer at der er ægløsning)  i urinen. Testen anvendes om morgenen, da urinen er mest koncentreret på dette tidspunkt. Et par dage inden ægløsningstidspunktet stiger koncentrationen af LH-hormon. Du vil nu være mest fertil de næste to dage, og da sædcellerne kan holde sig i kroppen 3-5 dage, er der ingen grund til at vente med at have samleje.

Du skal derfor kende til længden af din menstruationscyklus for at vide, hvornår du skal gå i gang med at teste. Som en tommelfingerregel kan du begynde at teste 17 dage før, du forventer din menstruation. Når testen viser positiv for LH-hormonet, er der ingen grund til at bruge flere tests i samme menstruationscyklus.

3. En cyklus-computer, er en intelligent fertilitetsmåler, der hjælper dig med at holde styr på din cyklus naturligt. Den viser din ægløsning op til 6 dage i forvejen

Book en gratis samtale på 15 min

Udfyld vores formular, så vender vi tilbage.
Dine informationer anvendes kun til formålet.

Dine informationer
Baggrundsviden