Hormonharmoni.dk | NHT®-vejleder | Sygeplejerske | Dragør, København

Udrensning og fremmedøstrogener

Udrensning og fremmedøstrogener

Fremmedøstrogener (hormonforstyrrende stoffer) er hormonlignende stoffer der påvirker vores krop i en ugunstig retning og forhøjer vores østradiolniveau (det østrogen der bl.a. fremmer celledeling, giver kraftige/smertefulde menstruationer, cyster…). Det er stoffer som klor (der omdannes til dioxin), ftalater, miljøgifte… Stofferne optager pladserne på de bindingssteder på cellerne, kaldet receptorer, som dine egne hormoner normalt binder sig til for at sende deres signaler ind i cellen. Her kan de enten forstærke, skrue ned for eller blokere hormonernes signal.

Fremmedøstrogener hober sig op i kroppen, så vi bliver permanent overbelastet med østradiol – alt for meget østrogen i forhold til progesteron. Dette fører til lidelser som overvægt, PMS, søvnløshed, migræne, menstruationssmerter, manglende frugtbarhed hos både mænd og kvinder og lavt stofskifte.
Ny forskning på Rigshospitalet peger på, at pesticidrester fra fødevarer kan påvirke sædcellernes evne til at finde vej i livmoderen og dermed være en af årsagerne til den stigende infertilitet. Et nyt studie viser også, at kvinder, der har været udsat for de udbredte evighedskemikalier ser ud til at have øget risiko for at udvikle for æggestokkræft, brystkræft og andre former for hormonelt relaterede kræftformer. Desuden ses en øget risiko for blandt andet at udvikle Parkinsons sygdom, skade af det ufødte foster, non-hodgkin lymfom, påvirkning af vores immunforsvar og meget andet.
Der er desværre fremmedøstrogener over det hele, ikke blot i kosmetik, men også i rengøringsmidler, sæber, cremer, neglelak, teflon pander, drikkeflasker af plastic, klorbleget toiletpapir, bind, tamponer, vat, miljøet – og sågar i kassebon’ernes papir!

Heldigvis, har vi Svanemærket og ánglemark. Alene ved at gå over til disse produkter og spise økologisk kan vi reducere mængden af disse stoffer i kroppen. For at genskabe en sund hormonbalance og glæde af progesteron kan østrogen-udrensning være nødvendig.
Nyere forskning har bl.a. vist sammenhæng mellem et højt niveau af fremmedøstrogener som ftalater i blodet og lave niveauer af stofskiftehormoner. Ftalater findes især i plast som plastikflasker, plastikkrus osv.
Som kvinde bør du være ekstra opmærksom på kemikalierne, hvis du har planer om at blive gravid eller allerede er gravid

Dette mistænkes hormonforstyrrende stoffer også for at være årsag til:

  • 35 procent af unge danske mænd har en sædkvalitet, der ligger under WHO’s normalværdi.
  • Danmark har haft en stor stigning i testikelkræft over de sidste 60 år. Vi er det land i Europa, der har den højeste forekomst af kræftformen. Næsten 1 procent af de danske mænd risikerer at få testikelkræft på et tidspunkt i deres liv.
  • 9 procent af de danske drengebørn bliver født med kryptorkisme (testiklerne er ikke faldet helt på plads i pungen). Det er signifikant flere end i 1960’erne. Kryptorkisme er forbundet med en øget risiko for lav sædkvalitet og testikelkræft.
  • Danske mænds testosteronindhold i blodet er faldet. En 30- til 40-årig mand i dag har et niveau som en 70-årig dengang.
  • Danske piger går i dag i pubertet et helt år tidligere end for bare 20 år siden


    Man kan støtte sin udrensning på flere måder. Ud over at spise groft og økologisk, være en kritisk forbruger, så er chlorella en fantastisk ferskvandsalge der renser kroppen for affaldsstoffer som tungmetaller, forurening, rester fra sprøjtemidler, medicin, kemi i hudpleje og tekstiler, tilsætningsstoffer i maden. Chlorella er det man kalder en superfood, fordi den er så utrolig rig på næring – den er faktisk vurderet til at være en af jordens mest næringsrige planter..Selv om der er behov for mere forskning for at forstå omfanget af chlorellas potentielle fordele, er der allerede forsket en del på algen

Læs her Ernæringsvejledning

Book en gratis samtale på 15 min

Udfyld vores formular, så vender vi tilbage.
Dine informationer anvendes kun til formålet.

Dine informationer
Baggrundsviden