Hormonharmoni.dk | NHT®-vejleder | Sygeplejerske | Dragør, København

Overgangsalder

Overgangsalder

400.000 kvinder er på samme tid i overgangsalderen. Men hvad er det egentlig der sker i kroppen, når symptomer som hedeture, tristhed og manglende søvn vælter ned over en?
Balancen mellem de forskellige kønshormoner ændrer sig allerede i 30-årsalderen, men måske begynder kvinder først at mærke ændringer i deres cyklus, energi og søvn i start 40èrne. Det vi får at vide er, at det er ”østrogen” vi mangler, når vi får symptomer på overgangsalder. Men det er ikke østrogen der falder først – det er hormonet progesteron. Dette skyldes at der kommer færre ægløsninger med alderen og det er netop ved ægløsning vi producerer progesteron. Østradiol, produceres i første del af cyklus og er ikke afhængigt af ægløsningen. Det betyder at østradiol ikke falder hvilket giver for meget østradiol i forhold til progesteron hvis der ikke er en ægløsning, og så har vi balladen, Symptomer som hedeture, nattesved, blødningsforstyrrelse, PMS, tristhed, tørre slimhinder, vaginal atrofi, manglende sexlyst, smerter i muskler og led, hovedpiner og migræner, autoimmune sygdomme, lavt stofskifte, hyppige infektioner, blæreproblemer, vægtproblemer, knogleskørhed, depressioner, tågehjerne, manglende koncentration med mere.


Hedeture er bare et af mange symptomer i overgangsalderen, men for nogle kan de være voldsomt generende, da det forstyrrer nattesøvnen og de opleves ganske ubehagelige. Varmen begynder ofte i hovedet og breder sig til dele af kroppen. Nogle kvinder føler en prikken i huden og nogle får samtidig hjertebanken. Andre oplever kvalme, svimmelhed, hovedpine og lider så meget af nattesved, at det kræver at man skal op og skifte sengetøj om natten. Ud over at nattesved at forstyrre søvnen, så kan mange have svært ved at falde i søvn igen hvilket resulterer i en træthed næste dag.


Mange forbinder kvinders overgangsalder med det, der sker i æggestokkene. Men når kvinder siger, at de har hedeture, nattesved, søvnløshed, hukommelsestab, depression, angst, så begynder disse symptomer ikke i æggestokkene men i hjernen. Dette er neurologiske symptomer. Vi er bare ikke vant til at se det fra den vinkel. Men det der sker, er at østrogenniveauerne og progesteronnivauerne falder, og så starter humørsvingningerne, tristhed, tågehjerne og glemsomheden – nogle oplever også at mangle ord.


Mange kvinder lider af tørre eller tynde slimhinder (vaginal atrofi) eller blæreproblemer især i overgangsalderen. Normalt østrogenniveau sørger for, at kroppen producerer udflåd, som er kroppens egen måde at bevare fugtigheden i underlivet på. Når østrogenniveauet påvirkes negativt, kan dette betyde, at skeden ikke bliver tilstrækkeligt fugtig og du kan derved opleve, at dit underliv er irriteret og give symptomer som kløe, svie, smerte eller pletblødning i forbindelse med sex. Alle disse symptomer er helt normale og kan behandles. Da nedsat østrogen er hovedårsagen til tørhed i skeden, er lokalbehandling med østrogen en af de mest effektive behandlingsmetoder. Det man får udskrevet hos lægen, er stikpiller med østradiol (Vagifem). Selv kvinder med tidligere brystkræft får udskrevet Vagifem fordi lægerne mener, at indholdet af østradiol holder sig i “lokal-området” og derfor ikke kan øge risikoen for brystkræft.
Men den nyeste forskning viser noget andet, nemlig at Østradiol fra Vagifem når frem til blodbanerne og kommer derfra videre ud i hele kroppen, også til brystvævet. Det vi anbefaler er Ovestin (østriol) – se afsnittet om østrogen. Det er dokumenteret og helt uden risiko og mindst lige så effektivt, som det også er blev fastslået af Sundhedsstyrelsens Institut for Rationel Farmakologi.

Et andet symptom i overgangsalderen kan være svimmelhed. Hjernen får hele tiden kemiske beskedsignaler, og når hormonniveauet svinger, får det indflydelse på disse signaler. Samtidig er overgangsalderen forbundet med et øget insulinniveau og kortisol. Alt sammen noget, som kan påvirke dit blodtryk, som kan gøre dig svimmel og forårsage hovedpine.

Men hvordan får man bedring på disse udfordringer? Flere ting spiller ind når man ønsker at genvinde balancen. Det der ud over alder også påvirker vores hormoner på en uhensigtsmæssig måde, er stress, ikke nærende kost (for mange hurtigoptagelige kulhydrater og sukker), mangel på vitaminer og mineraler, pesticider og hormonforstyrrende stoffer, manglende bevægelse, for lidt søvn og alkohol. For at bedre overgangsalder er man nødt til at se på sin livsstil – er der noget som kan bedres her?


Mange af de symptomer, som kvinder oplever i overgangsalderen hænger sammen med en lav produktion af progesteron, og i så fald kan et tilskud af naturligt progesteron være en god hjælp til at få sin søvn tilbage, reducerer hedeturene, fjerne smerter i led og muskler og få et bedre humør. Hormonvejledning/hormonterapi (NHT) vil kunne hjælpe med at få en hormonel balance til gavn for livskvaliteten. En hormonspyttest vil vise hvad du mangler og hvad du har for meget af. Resultatet af din hormonanalyse sammenholdt med dine symptomer gør at du kan få vejledning i at få kontrollen af dit helbred tilbage ved hjælp af en genopretningsplan.
Mænd har også en overgangsalder (læs under Mænd og Hormoner)

Mænd har også en overgangsalder (læs under Mænd og Hormoner)

Book en gratis samtale på 15 min

Udfyld vores formular, så vender vi tilbage.
Dine informationer anvendes kun til formålet.

Dine informationer
Baggrundsviden