Hormonharmoni.dk | NHT®-vejleder | Sygeplejerske | Dragør, København

Rødkløver

Rødkløver


Et dansk forsøg har vist et fald i hedeture og knoglenedbrydning ved brug af rødkløver, så hvorfor anbefaler vi hormon-vejledere ikke rødkløver?

Rødkløver er blevet meget populært hos kvinder i overgangsalderen fordi det opfattes som ufarligt. Nogle kvinder har også gavn af rødkløver – i hvert fald for en tid. Af gode grunde vælger en del kvinder en alternativ vej, end brug af Østradiol, , da de ved, at det øger risiko for brystkræft og blodprop, men det er det hormon, som lægen kan udskrive til kvinder i overgangsalderen.


Rødkløver indeholder det der hedder fytoøstrogener. Fytoøstrogener eller planteøstrogener er stoffer, der findes i planter, og som ligner kønshormonet østrogen. Grunden til at vi som hormon-vejledere ikke anbefaler rødkløver er, at der er forskning, som tyder på at indtag af rødkløver øger niveauet af østradiol i kroppen. Vi har desværre ikke langtidsstudier endnu, når det gælder fytoøstrogener, men i Ugeskrift for læger oktober 2018 konkluderer 10 danske forskere følgende:
”Der er ikke udført studier, der er store og langvarige nok til at man kan udtale sig om sikkerheden ved planteøstrogener. Vores vurdering på baggrund af evidensen er derfor, at man generelt bør fraråde behandling med planteøstrogener, indtil der foreligger studier, der viser, at det er sikkert. Dette gælder i særdeleshed for kvinder, som har eller har haft brystkræft.”

Hvad har du så af muligheder, hvis du har brug for hjælp mod dine gener i overgangsalderen?
Hvis det er østrogen, du mangler, så vil det sikre valg være østriol (ovestin). Østriol (ikke østradiol) er det ”svage” østrogen, og som ikke øger risikoen for kræft – tværtimod beskytter det mod kræft blandt andet ved at hæmme ”cancer-genet” GPR30 (vist ved studier der har varet op til 10 år). Det kan fås i håndkøb på apoteket under “Ovestin – både som creme og som vagitorier. Ovestin bruges som udgangspunkt til sliminde/blære problemer.

Men spørgsmålet er, om du mangler østrogen? Udover dine symptomer, så kan niveauet af hormonerne ses ud fra den test, jeg bruger, og som bliver analyseret på et tysk labratorium. Med testen får du kortlagt de to østrogener (østradiol og østriol), testosteron, DHEA, progesteron og cortisol (stresshormonet).

Kvinder har sjældent brug for østradiol – tværtimod har kvinder i årene op til menopausen typisk et højere niveau af østradiol, end de havde da de var unge. Så det er meget ensidige kun at fokuserer på østrogen, da det sjældent løser problemerne alene.
Progesteron derimod, som er ”moderhormonet” til de andre kønshormoner og som vi desværre allerede begynder at midste i 30-årsalderen er oftest førstevalget mht. overgangsalder udfordringer. Progesteron i bioidentisk form (identisk med kroppens egen produktion) er et sikkert hormon mod hedeture, søvnproblemer, tristhed, kognitivt forfald, smerter i led og muskler, kraftige og uregelmæssige blødninger…., og øger opbygning af knoglevæv og øger ikke risikoen for brystkræft. Desuden modvirker progesteron den skadelige påvirkning som østradiol kan have i form af cyster, fibromer, vægtstigning, væskeophobning, hovedpine, PMS, kraftige og uregelmæssige blødninger.

Lider du af hormonelle ubalancer, så skal du vide, at du kan få hjælp til bedring og balance på en naturlig måde! Læs NHT® Hormontest – Kvinder

Book en gratis samtale på 15 min

Udfyld vores formular, så vender vi tilbage.
Dine informationer anvendes kun til formålet.

Dine informationer
Baggrundsviden