Hormonharmoni.dk | NHT®-vejleder | Sygeplejerske | Dragør, København

Lavt stofskifte og Hashimotos

Lavt stofskifte og Hashimotos

Langt de fleste tilfælde af lavt stofskifte skyldes Hashimotos Thyreoiditis, og langt flere kvinder end mænd rammes.
Hashimotos Thyreoiditis er en autoimmun sygdom. Der er tale om en kronisk inflammationstilstand i skjoldbruskkirtlen. Samtidig danner kroppen antistoffer Anti-TPO, der helt eller delvist ødelægger skjoldbruskkirtlen. Produktionen af stofskiftehormon falder ligeledes i skjoldbruskkirtlens angrebne områder.

Symptomerne kan være mange: træthed, tør og fortykket hud, hårtab, nedsat svedtendens, langsom puls, forstoppelse, vægtøgning, kuldefølelse, hæshed, træthed, ophør af menstruationer, fertilitets problemer, carpal tunnel syndrom, tristhed, besvær med at koncentrere sig og dårlig hukommelse.


Hos lægen vil de fleste kun blive tilbudt en blodprøve der måler TSH (Thyreoideastimulerende hormon) – det hormon der produceres i hypofysen og regulerer produktionen af stofskiftehormonerne fra skjoldbruskkirtlen T4 og T3. Ligger TSH i niveau (referenceværdi 0,3-4,0 mU/L), så vil de fleste læger sige, at du ikke har lavt stofskifte! Allerede ved en TSH over 2 vil mange have det dårligt og lide af de klassiske symptomer på lavt stofskifte (hypothyroidisme), men de får ikke hjælp, fordi de får at vide, at deres blodprøve “er inden for normalområder” og bliver nægtet behandling. Men man kan bestemt have hypothyroidisme, selvom TSH rapporteres som værende “normal”, meget til skade for de mange fejldiagnosticerede mennesker, som fortsat lider med symptomerne på hypothyroidisme. Frit T3 er det aktive stofskiftehormon og det er Frit T3 som viser hvor meget stofskiftehormon der er tilgængeligt for cellerne. Dette er den bedste test, hvis din læge og du ønsker at se mængden af tilgængelig aktivt stofskiftehormon i blodbanen, men problemet i dag er, at de fleste ikke kan få målt Frit T3 hos lægen.

De blodprøver, som er de vigtige er:

TSH
Frit T4
Frit T3
Thyroidperoxidase antistof (Anti-TPO), test for den autoimmune sygdom Hashimotos


Et betydeligt antal patienter med autoimmun sygdom i skjoldbruskkirtlen Hashimotos har også cøliaki (glutenallergi), da Cøliaki og autoimmune stofskifte lidelser deler en fælles genetisk disposition. Cøliaki er en kronisk inflammatorisk tyndtarmssygdom, der udløses ved indtagelse af glutenholdige fødevarer. Ved cøliaki stimulerer gluten immunforsvaret til at producere antistoffer, der angriber kroppens egne celler (her især tarmslimhinden). Symptomer på cøliaki varierer fra person til person. Typiske symptomer er diarré, forstoppelse, luft i maven, oppustet mave, mavesmerter, ledsmerter, træthed, jernmangel og knogleskørhed.
Antistofferne forsvinder imidlertid, når patienten sættes i behandling med glutenfri kost.

Kosten og visse vitaminer og mineraler har en stor betydning ved stofskifteproblemer – især en glutenfri kost er vigtig, da den nedsætter dannelsen af antistoffer mod skjoldbruskkirtlen. Du kan få bedring af dine symptomer, dit stofskifte og mindre inflammation via kostvejledning. Kosten er supervigtig ved autoimmunitet. En antiinflammatorisk kost og de rette vitaminer og mineraler vil sende antistofferne i den rigtige retning.

Bioidentiske hormoner spiller også en stor rolle i reguleringen af immunforsvaret. Østradiol virker stimulerende på immunforsvaret og hæmmer aktiviteten i skjoldbruskkirtlen, hvilket betyder en forværring af din sygdom hvorimod progesteron virker dæmpende. Har du en autoimmun sygdom, så giver det god mening at få målt dine hormoner via en hormontest. Her kortlægges østradiol, østriol, DHEA, testosteron, progesteron og cortisol.

Læs mere her Stofskiftetest

Book en gratis samtale på 15 min

Udfyld vores formular, så vender vi tilbage.
Dine informationer anvendes kun til formålet.

Dine informationer
Baggrundsviden