PMS – Præmenstruelt syndrom
80% af kvinder i den fertile alder oplever i større eller mindre grad PMS-symptomer op til menstruationen – alt fra 1-14 dage før menstruation. Nogle oplever også PMS de første par dage under blødningen. For de fleste kvinder forværres PMS symptomerne med alderen indtil menopausen, hvis ikke der gøres noget.
Det handler selvfølgelig om hormoner!
PMS-symptomer handler om en hormonel ubalance. Symptomerne kan være smerter, migræne/hovedpine, humørsvingninger, bumser, cravings, raserianfald, hovedpine, cyster, tristhed, grådlabil, kraftige menstruationer, dårlig søvn, oppustethed, brystspænding, irritabilitet, væskeophobning, vægtøgning m.m.
PMS skyldes ofte mangel på progesteron (vores feel-good hormon) og for meget af østrogenet østradiol i forhold til Progesteron (østrogendominans).
Mange kvinder kender ikke hormonet progesteron, selv om de producerer det hver eneste måned ved ægløsning. Mangel på progesteron er ret så udbredt grundet brug af p-piller og manglende ægløsning (du kan godt bløde uden at have ægløsning), stress, kost og alder (produktionen af progesteron falder ved midt 30-årsalderen).
De fleste tror, at PMS primært kan kommes til livs med p-piller eller smertestillende medicin – der er endda læger, som udskriver antidepressiv medicin til kvinder med PMS. P-piller stopper ægløsningen og dermed forværres balancen yderlige ved at forhindre produktionen af progesteron. Men der er så meget, du selv kan gøre eller, som du kan få hjælp til fx ved hjælp af NHT-vejledning. Det er en ubalance, som der kan rettes op på og på en naturlig måde. For når hormonerne er i balance, vil du ikke mærke ubehag, og menstruationen vil være regelmæssig.
Hvad kan du selv gøre:
STRESS:
Moderhormonet til Cortisol(vores stress hormon) er progesteron. Så når vi stresser i længere tid – psykisk som fysisk stress -, så forbruger vi progesteron og får dermed symptomer på at mangle progesteron. Nogle oplever, at jo mere stress – jo flere PMS-symptomer får den enkelte. Så vær opmærksom på om du er stresset, og er du, så sørg for at lægge lidt pauser ind i hverdagen hvor du får trukket vejret dybt, gør noget rart for dig selv, gå en tur, få grinet, brug ti minutter på mindfulness dagligt – alt i alt prøv at få ro på nervesystemet. Når kroppen og hovedet slapper af, så øger du dit progesteron, og dermed afhjælper du din PMS.
Bioidentisk progesteron er i stand til at lægge en dæmper på cortisol, viser både den kliniske og den molekylærbiologiske forskning, så for nogle kan det være behjælpeligt med et tilskud af bioidentisk progesteron. En hormontest hos mig kan be- eller afkræfte, om et tilskud med bioidentisk progesteron vil være gavnligt.
KOST:
Kosten har stor betydning for din hormonbalance, for den mad vi indtager, påvirker hvordan vi kommer af med overskydende østradiol, hvordan hormoner konverterer til andre hormoner, hvordan receptorerne tager imod hormonerne, hvordan vi afgifter og nedbryder dem. Derudover er det vigtigt at vælge økologiske fødevarer, da de konventionelle har hormonforstyrrende stoffer i sig.
Spis blodsukkerstabiliserende. For meget sukker skaber inflammation i kroppen, og et svingende blodsukker virker som stress på kroppen – og skubber til østrogendominansen ved at sænke progesteron.
Antiinflammatorisk kost som ingefær, gurkemeje, linser/bønner, sunde fedtstoffer, mørke grøntsager, nødder/kerner, bær/frugt og chokolade hjælper med at sænke inflammationen. Hold igen med sukker, kage og højglykæmiske kulhydrater som hvide ris, hvid pasta og hvidt brød.
Drop Low Carb Diæter. Du har brug for kulhydrater til at kunne danne lykkehormonet serotonin.
KOSTTILSKUD:
B6 er nok et af de vigtigste, da det er med til at kunne omdanne tryptofan til lykkehormonet serotonin. B6 er samtidig et godt middel mod menstruationssmerter.
Fiskeolie (mega-3-fedtsyrer) sænker inflammation i kroppen, og er dermed med til at sænke smerterne. Tilskud af omega-3 har også vist sig at forbedre PMS-symptomer, som hovedpine, oppustethed, hovedpine og ømhed i brysterne. Sørg for at vælge en god olie, som er skånsomt renset for tungmetaller.
Magnesium har vist at forbedre PMS-symptomer, og undersøgelser har vist, at kvinder der lider af PMS, har et lavere indhold af magnesium i kroppen.
D-vitamin. Kvinder med højere indtag af D-vitamin har vist sig at have betydelig lavere risiko for PMS.
Kosttilskud kan selvfølgelig ikke stå alene. Man er nødt til at se på sin levevis også – har du stress, hvordan spiser du, får du for lidt søvn, for meget alkohol og sukker, lider du af PCO(S) – Polycystisk Ovariesyndrom mm.
Ønsker du hjælp til hormonelbalance og bedring af dine symptomer, så har du mulighed for vejledning og få lavet en laboratorieanalyse af dine hormoner.