Mænd og hormoner
Mænd i alderen 40 til 50 år kan opleve en tilstand, som er meget lig kvindens menopause, det kaldes andropause. Ulig hos kvinder er der ikke hos mænd et klart tegn – som ophør af menstruation – til at markere denne overgangperiode.
For begge køn gælder imidlertid, at der sker et fald i hormon-niveauet. Hos kvinder i østrogen- og hos mand i Testosteron-niveauet. Hos mænd ses gradvise forandringer af kroppen, ledsaget af en ændring i holdninger og stemningsleje, træthed samt nedsat energi, seksual lyst og fysisk formåen.
Herudover har kliniske studier vist, at dette fald i testosteron faktisk kan medføre risiko for andre helbredsproblemer som for eksempel hjertesygdom og svage knogler. Eftersom dette sker på et tidspunkt i livet, hvor mange mænd ofte begynder at overveje deres egen værdi, resultater og livsforløb, kan det være svært at indse, at de forandringer, der er ved at ske, kan skyldes andet end blot ydre forhold.
Mænd og kvinder danner de samme hormoner, blot i forskellige mængder. Mænd producerer dog mere testosteron end kvinder, og kvinder producerer mere østrogen end mænd. Mænds hormonproduktion er stabil måneden igennem og de er derfor ikke påvirket af en cyklus, som kvinder i den fertile alder, men også mænd kan komme ud af balance med alderen.
Mænds hormonproduktion falder også med alderen og mænd går dermed også i overgangsalder (også kaldet Andropause ), som er en naturlig del af ældningsprocessen og starter ca. ved 40-50 års alderen. Især har de risiko for at få for meget østradiol, og det øger risikoen for bl.a. prostatakræft. Med tilskud af progesteron kan man mindske denne risiko.
Mænd kan have en stigning af østradiol (hormonet der lagre fedt og kan lave unødig celledeling). Det skyldes, at der kan komme en stigning i omdannelsen af androgener (bl.a. testosteron og DHEA) til østradiol. Dette kan bl.a. skyldes forkert kost, alkohol, sukker, stress og vægtøgning. Vægtøgning øger omdannelsen af androgener til østradiol, og da østradiol gør, at man lettere tager på, så kommer man nemt ind i en ond cirkel, hvor mere fedtvæv omdannes til mere østradiol.
For meget østradiol kan hos begge køn have en negativ virkning. Hos mænd øges risikoen for kræft, for højt blodtryk, vægtstigning, autoimmune sygdomme mm.
Som for kvinder med for meget østradiol har mænd brug for progesteron for at modvirke denne risiko. Progesteron kan desuden både forebygge og afhjælpe forstørret prostata og beskytte mod øget celledeling i prostata.
Symptomer på mænds hormonelle ubalancer:
- Symptomer på mænds hormonelle ubalancer
- Søvnproblemer
- Øget aggressivitet
- Tristhed/nedtrykthed/depression
- Manglende energi/træthed
- Angst
- Lav stresstolerance
- Fertilitetsproblemer
- Svært ved at opbygge muskler
- Knogleskørhed (osteoporose)
- Hårtab fra issen
- Uren hud/acne
- Mangel på udholdenhed
- Tab af sexlyst/rejsningsproblemer
- Problemer med stofskiftet
- Vægtstigning, ansats til bryster
- Nedsat immunforsvar
- Manglende koncentrationsevne
- Hukommelsesproblemer
- Svært ved at tænke klart
- Tørre slimhinder – det kan være i munden, halsen, næsen, øjnene
- Blæreproblemer: inkontinens, svækket urinstråle.
- Problemer med prostata
- Væskeophobninger, hævede ankler, fingre og fødder.
- Hovedpine, migræne
Læs: NHT® Hormontest – Mænd og Testosteron